Bilecik'te nüfusun yüzde 75'i kentte yaşıyor. Ortalama yaş ise 29.
Rakımı 500 metre olan Bilecik'te, Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinin Sakarya Irmağı kıyı şeridinde mikro-klima iklim bölgeleri görülüyor. Bu iklim özelliklerine bağlı olarak tarım ve hayvancılık kentte önemli bir yere sahip.
2007 yılında kurulan Bilecik Üniversitesi, 3 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokul ile hizmet veriyor. Toplam 8 bin 241 öğrenciye 288 öğretim üyesinin ders verdiği Bilecik Üniversitesi, kısa sürede gerçekleştirdiği kurumsallaşma ve uluslararası yayın sayısıyla Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Üniversite, şehrin sosyoekonomik ve entelektüel hayatına da önemli bir katkı sağlıyor.
Osmanlı Devleti'nin kuruluş şehri olan Bilecik'in merkezinde Şeyh Edebali Türbesi ve saat kulesi; Osmaneli'nde tescilli Türk evleri ve tarihî kilisesi; Söğüt'te Ertuğrul Gazi ve Dursun Fakıh türbeleri ve Hamidiye Külliyesi; ve Bozüyük'te Metristepe Zafer Anıtı ve Pazaryeri Kınık köyü gibi tarih, kültür ve inanç turizmi açısından çok önemli eserleri barındırıyor.
İhracatında en büyük payın sanayi ürünlerine, ikinci olarak madenciliğe ve son olarak da tarıma ait olduğu Bilecik'te, şerbetçiotu, domates, nar, şeftali gibi önemli tarımsal ürünler de yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. Ayrıca kısa süre içerisinde tamamlanacak olan yüksek hızlı tren ve kara yolu bağlantıları ile Bilecik, önemli bir ulaşım ve lojistik avantajı sağlıyor.
İkisi Bilecik merkezde olmak üzere toplam 6 organize sanayi bölgesi bulunan kentte, bu OSB'lerdeki 236 parselde toplam doluluk oranı yüzde 52. İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük merkezlere yakınlığı ve yatırıma uygun sanayi parselleriyle dikkat çeken Bilecik, her geçen yıl sanayisini geliştirerek üretime, istihdama ve ihracata daha çok katkı sağlıyor. Son 10 yılda özellikle İstanbul'dan madencilik, metal, kimya, gıda gibi çeşitli sektörlerde yatırımcıları çekmeye devam eden Bilecik, gerek şehirleşme ve gerekse sanayideki altyapı çalışmaları konusunda atılım içerisinde yükselen bir grafiğe sahip. Bilecik, gelişen üniversitesi ve yetişmiş insan gücüyle beşeri sermayesini artırarak sanayisini daha çok geliştirmeye aday görünüyor.