İkinci İnönü Zaferi'nin 100. yıldönümü

İkinci İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla muharebelerin geçtiği Bozüyük ilçesinde tören yapıldı.

İkinci İnönü Zaferi'nin 100. yıldönümü
01 Nisan 2021 Perşembe 17:46

İkinci İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla muharebelerin geçtiği Bozüyük ilçesinde tören yapıldı.
 
İnönü muharebelerinin yaşandığı Bozüyük ilçesindeki Metristepe Anıtı'nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, saygı atışı yapıldı.
 
Akpınar köyünde yer alan şehitlikte devam eden törenler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında az sayıda yetkilinin katılımı ve sosyal mesafe gözetilerek gerçekleştirildi.
 
Vali Bilal Şentürk, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Metristepe'nin 100 yıl önce bir milletin silkinişine, bir devletin varoluş mücadelesine şahitlik eden bir hikaye olduğunu ifade etti. 
 
Vali Şentürk, ''Evlatlarımıza gururla göstereceğimiz bir mazi. Her şeyinden vazgeçip vatanını savunmaya gelen mübarek ecdadımız. Bugün öyle bir savaştan bahsediyoruz ki, namludaki son mermi, topa sürülen son gülle, alınacak nihai karar ve neticeden oluşan bir zafer. Düşmanın bize hezimet yaşatacağı umuduyla üstümüze ölüm kusmasına rağmen, şanlı Mehmetçiğimizin Ankara'ya kadar ki bozkır ovayı savunacağı son cepheye sımsıkı sarılması. Özetle bütün mesele bu. Bizi en güçsüz anımızda vurmaya çalışan düşmana karşı birlik olup en güçlü darbeyi indirdiğimiz tarih bugün. Tarihin öyle bir kilit noktası haline gelmiş bir memleketteyiz.'' dedi.  

 


- ''Vatan size minnettardır''
 
''Milletimizin savunma psikolojisinden taarruza yöneldiği, devletimizin moralinin bir günde değişerek umut ışıklarının belirdiği bu önemli gün bizim var olma mücadelemizin dönüm noktası'' diyen Vali Şentürk, şöyle konuştu: 
 
''Batı orduları komutanı İsmet İnönü Paşanın Ankara'ya gönderdiği ''Bozüyük yanıyor. Düşman binlerce ölüleriyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza terk etmiştir.'' telgrafının mecliste okunuşunu canlandırın sevgili arkadaşlar. Morali yükselmiş bir meclis, hürriyet ateşini yakmış bir ordu ve umudunu kaybetmiş, pes etmiş bir düşman. Artık burayı kendine yurt edinemeyeceğini kabullenmek zorunda kalan komutanlar. İşte bu yüzden İnönü bizim için kıymetli, işte bu yüzden evlatlarımızı buraya getirmeliyiz. İşte bu yüzden her yıl buraya gelip o günü tekrar hissetmeliyiz. Bu manevi hava, milli bilinç ve şuuru kaybettiğimiz her gün tarihte bize düşmanlık eden kim varsa tekrar cesaret edecek, birliğimize beraberliğimize yine kast edecek. Boynumuza esaret zincirinin vurulmasını istemiyorsak, her sabah 18 Marta uyanacak, 1 Nisanla çalışacak, 15 Temmuzla dinlenecek, 30 Ağustosla uyuyacağız. Unutmayacağız, gaflet uykusuna dalmayacağız. Unuttuğumuz her gün biraz daha yok olacağız. Ebedi aleme intikal etmiş komutanlarımız, bize bu mübarek havayı solumaya fırsat sağlayan mübarek dedelerimiz, vatan size minnettardır, bizler sizden razıyız, Allah'ta sizden razı olsun, sizleri Peygamber efendimize komşu kılsın.''
 
Kendilerine önemli görevler düştüğünü vurgulayan Vali Şentürk, ''Bugün bizlere düşen görev, şühedamızın bize emanetlerine sahip çıkmak, çocuklarımızı vatan millet sevgisiyle ve hayırlı evlatlar olacak şekilde yetiştirmek, memleketimizi tüm dünyaya parmak ısırtacak derecede yüceltmek, çok çalışmak ve Al bayrağımızın hakkını vermektir. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü olmak üzere Aziz şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.'' diye konuştu. 
 
Bozüyüklü Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği adına Gazi Hüseyin Sarıkaya, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Mühimmat Teğmen Buğrahan Köse tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. 
 
Sakarya Meydan Muharebesinin 100'üncü yılı dolayısıyla Polatlı Belediyesi tarafından başlatılan ''İstiklal Bayrağı Zafer Yolunda'' adlı etkinlik kapsamında Tacettin Dergahı'ndan alınan Türk bayrağı, İnönü Savaşları Şehitliğine getirilen ''İstiklal Bayrağı'', Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya tarafından Vali Şentürk'e teslim edildi. 
 
Tören, Bozüyük Müftüsü Mustafa Topal'ın dua ettirmesi, Vali Şentürk'ün, Milletvekili Yaşar Tüzün'ün, Bozüyük Kaymakamı Hasan Yaman'ın ve Belediye Başkanı Bakkalcıoğlu'nun şehit mezarlarına karanfil bırakılması Şehitlik Defteri'nin imzalanmasıyla sona erdi.

Törenlere, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Muzaffer Sandal, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Melek Mızrak Subaşı, gazi ve şehit aileleri ile askeri erkan katıldı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.