Cumhuriyet Hattında Bilecik Mülâkatı

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin tarafından, Bilecik Mülakatı ile ilgili çok önemli bilgiler içeren video büyük ilgi görüyor.

Cumhuriyet Hattında Bilecik Mülâkatı
31 Ocak 2021 Pazar 13:49

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin tarafından hazırlatılan ve çok önemli bilgiler içereren video büyük ilgi görüyor.

Cumhuriyet Hattında Bilecik Mülâkatı başlığını taşıyan bu belgesel film Bilecikli yönetmen Semih Dindar tarafından hazırlandı. Bilecik Belediyesi olarak destek verdiğimiz bu filmin Sevr tutsaklığına karşı Misak-ı Milli’nin yükseliş hikâyesini daha iyi anlamamızı sağlayacağını düşünüyorum. 

Bundan 100 yıl önce, 5 Aralık 1920’de, bugünkü İstasyon Mahallesi’nde gerçekleşen Bilecik Mülâkatı, Damat Ferit hükümetinin düşmesinden sonra kurulan Tevfik (Okday) Paşa hükümetinin Ankara ile bir uzlaşma zemini bulmak istemesi üzerinde yapılmış.

Tarihçiler, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarıyla görüşmek üzere temsilciler göndermesini, İstanbul Hükümeti’nin Ankara’da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni tanıdığının siyasal göstergesi sayıyor. Çünkü Bilecik Mülâkatı, TBMM’nin hükmetme kararlılığını Dünya’nın önüne serdiği ve Sevr boyunduruğuna girmeyi reddettiğimiz tarihsel sürecin ilk resmi adımı.

Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarından biri olan bu görüşme, İtilaf Devletleri’nin İstanbul Hükümeti’ne dayattığı Sevr Antlaşması’nın Mustafa Kemal başkanlığındaki TBMM tarafından yırtılıp atılması anlamına geliyor. Bu yüzden Bilecik Mülâkatı tarihsel olarak bir kırılma noktası, bağımsızlık savaşımızın başlamasının bir tür işaret fişeği olarak görülüyor.  

İşte bu film, 100’üncü yılını coşku ve heyecanla kutladığımız “Bilecik Mülâkatı”na gereken önemi vererek Türkiye’ye ve Dünya’ya yeniden hatırlatmak, gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak amacıyla hazırlandı.

Bir asır önce Bilecik halkı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ulusal kurtuluşumuz için başlattığı Milli Mücadeleye kucak açmış, sahip çıkmıştı. Bugün de aynı coşkuyla bağımsızlık ve çağdaşlık fikrine destek vermeye devam etmektedir. Bugünün yerel yöneticileri olarak, bizlere emanet olan değerleri en iyi şekilde korumaya devam edeceğiz.

Pandemi dolayısıyla gönlümüzce kutlayamadığımız bu günü; önümüzdeki yıllarda çoşkuyla, hep beraber kutlamayı diliyor, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu vatan uğruna canlarını feda eden tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyor, başta hazırlanan bu filmde emeği olan sanatçı, bilim insanı ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

TBMM’nin hükmetme kararlılığını Dünya’nın önüne serdiği ve Anadolu direnişinin Osmanlı Devleti’ne dayatılan Sevr esaretine karşı Misak-ı Milli barikatını ördüğü Bilecik Mülakatı’nın 100’üncü yılı kutlu olsun.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.