VALİ KIZILKAYA, MESLEK LİSESİ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, yaptığı konuşmada şunları aktardı; “Her şeyden önce meslek lisesi meselesini bir memleket meselesi olarak görmemiz gerekmektedir" dedi.

VALİ KIZILKAYA, MESLEK LİSESİ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
18 Ocak 2022 Salı 10:51

Vali Dr. Kemal Kızılkaya’nın başkanlığını yaptığı Mesleki Eğitim Merkezleri Bilgilendirme Toplantısı, Bilecik İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre;

Mesleki Eğitim Merkezi Programında öğrenciler, haftada 1 gün okulda teorik eğitim; 4-5 gün de işletmelerde pratik eğitim alacaklardır. Lise eğitimine denk düşen ve 4 yıl süren eğitimin ardından öğrenciler, Kalfalık /Ustalık belgesi ve lise diploması elde edeceklerdir.

Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezi Programında anlaşmalı işletmeler, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30’undan az olmayacak şekilde (2022 yılı için 1.278,79 TL) ve 12. Sınıf öğrencilerine de asgari ücretin  %50’sinden az olmayacak şekilde (2022 yılı için 2.126 TL) ücret ödeyeceklerdir. Mesleki eğitim programına kayıtlı 9, 10, 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine ödenecek ücretin tamamı devlet katkısı olarak işletmeye geri ödenecektir. Buna ilaveten eğitim süresince öğrencilerin iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortasını kapsayan SGK primleri, devlet tarafından karşılanacaktır.

Mesleki eğitim merkezlerinden başarılı olarak mezun olan öğrenciler, meslek lisesi diploması ve kalfalık/ustalık belgesi almalarının yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki yeterlilik belgesi niteliği arz eden EuroPass sertifikası da almaya hak kazanacaklardır.

Yapılan düzenlemeler ile tüm meslek liseleri bünyesinde mesleki eğitim merkezleri (MESEM) açılmıştır. Buna göre şehrimizde 2’si bağımsız ve 16’sı meslek lisesi bünyesinde olmak üzere toplamda 18 Mesleki Eğitim Merkezi açılmıştır.

Mesleki eğitimin cazibesini arttırmak için atılan adımları değerlendiren Vali Dr. Kemal Kızılkaya şunları ifade etti:

“Her şeyden önce meslek lisesi meselesini bir memleket meselesi olarak görmemiz gerekmektedir. Kalfa ve usta yetiştiren mesleki eğitim merkezlerimiz, günümüzde, medeniyetimizin önemli yapı taşlarından olan ahilik kültürünün mirasını temsil etmektedir. Bu güzel mirasın güncelliğini korumak ve zenginleştirmek hepimizin görevidir.

Buradan özellikle çocukları lise çağına gelmiş ve çocuklarının mesleki becerilerini geliştirmek isteyen velilerimize seslenmek istiyorum. Her bir meslek, altın bilezik gibidir. Dolayısıyla mesleki eğitimin sağladığı imkânları değerlendirmelerini öneriyorum. Velilerimiz, akıllarına takılan sorularla ilgili okul idarecilerimizden bilgi alabilirler. Bu vesileyle mesleki eğitimde atılan yeni adımların, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.