KURTULUŞUNUN 100. YILI TÖRENLE KUTLANDI

Bozüyük'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. 

05 Eylül 2022 Pazartesi 19:53

            Bozüyük'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. 

            Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na Bozüyük Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından şehitlerimizin ruhu için dualar edilerek Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Öğrenciler tarafından kurtuluş ile ilgili şiirlerin de okunduğu program Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'nun günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti. Başkan Bakkalcıoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu sene Ağustos ayı yaklaştıkça her yıl yaşadığımdan daha fazla bir his, bir duygu kapladı içimi. Sonra anladım ki Kurtuluş Savaşını taçlandıran Atatürkümüzün inanılmaz 30 Ağustos Zaferi’nin 100. yılı yaklaşıyordu. Ülkemizin, güzel Bozüyükümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun tam 100. yılının gelişindendi heyecanım, hissettiklerim. Sevgili hemşehrilerim; yıl 1920 Ağustos ayı, Osmanlı Hanedanınca imzalanan Serv Anlaşmasıyla Anadolu toprakları parsel parsel işgal edilmişti. Bu anlaşmayı reddeden büyük Atatürk önderliğindeki ordumuzca iki yıl sonra yine Ağustos ayında büyük zaferle kurtarıldı tüm Anadolu toprakları. Güzel Bozüyükümüz Kurtulus Savaşında hep cephe hattındaydı, tam üç kez düşman askerlerince yakıldı, yıkıldı. Bu süreçte şu an içinde yaşadığımız kent yerleşkesinin doğu bölgesi binlerce şehidimizin kanıyla sulanmış topraklarımızdır. Bunun büyük önem ve değerini Bozüyük’te yaşayanlar olarak hepimiz yüreklerimizde hissediyoruz, hissetmeliyiz. Sevgili hemşehrilerim; büyük zaferden beş gün sonra 4 Eylül 1922’de Kurtuluş Savaşında yakılıp yıkılmış, harap içindeki Bozüyükümüz düşman işgalinden kurtarılmıştır. Atalarımız savaş ve sonrasında çok çekmişti, hiçbir yönde dini siyasi etnik ayrımcılık yapmaksızın bir yumruk gibi birleşip yeniden kurdular Bozüyük’ü ve büyüterek gelen kuşaklara emanet ettiler. Güzel kentimiz Bozüyük bugün ülkemizin en önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak hızla gelişmekte ve büyümektedir. Aynı inançla, aynı bütünlük içinde her Bozüyüklü daima bu gelişmeye katkı vermelidir, verecektir. Ama bu kentte yaşayan, yaşamak için gelen her Bozüyüklü şu manevi değerimizi asla unutmamalıdır. Büyük Atatürk’ün Yunanlıları yenen Metristepe’deki İsmet Paşa’ya çektiği telgrafta dediği gibi “Bozüyük milletin makus talihinin yenildiği yerdir” Başta büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, silah arkadaşlarını ve bu topraklar, bu vatan için her dönemde canını veren yüce şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla minnetle ve rahmetle anıyorum.” 

            Başkan Bakkalcıoğlu'nun konuşmasının ardından yine öğrenciler tarafından şiirler okunarak halk oyunları gösterileri sahnelendi. Ayrıca programda yer alan  Mehteran Gösterisi ilgi ile izlendi. Törenlerin sonunda 4 Eylül Kurtuluş Etkinliklerinde çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından madalya ve hediyeleri takdim edildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlerin ardından 12:00 ve 13:00 saatleri arasında belediye sesli anons sisteminden kahramanlık türküleri yayınlandı.

            Törenlere; Kaymakam Adem Öztürk, Garnizon Komutanı Mühimmat Yüzbaşı Caner Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Kent Konseyi Başkanı Nurettin Oydu, il genel meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum müdürleri, gaziler, şehit yakınları, öğrenciler ve Bozüyüklüler katıldı. 

            Kurtuluş coşkusu; kapalı pazar otoparkında saat 20:00’de başlayacak olan sevilen sanatçı Murat Boz’un sahne alacağı konser programı ile devam edecek. Tüm Bozüyüklülerin davetli olduğu kurtuluş konserinin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.