TOPLU SÖZLEŞME VE EK PROTOKOL  SEVİNCİ

Bozüyük Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında 1,5 yıl süreli toplu iş sözleşmesi imzalandı. 

26 Ağustos 2022 Cuma 14:04


- BOZÜYÜK BELEDİYESİ’NDE TOPLU SÖZLEŞME VE EK PROTOKOL  SEVİNCİ

Bozüyük Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında 1,5 yıl süreli toplu iş sözleşmesi imzalandı. 

Bozüyük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen imza törenine Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu’nun yanı sıra Başkan Yardımcıları, Belediye-İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak,   Belediye-İş Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Cengizhan Kaya, Şube Mali Sekreteri Mahsuni İlgın, Personel A.Ş. İşyeri Baş Temsilcisi Ali Sofular, Daimi İşçi Baş Temsilcisi Sebattin Meydan ve sendikalılar katıldı. 01/07/2022 ile 31.12.2023 tarihleri arasını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi içeriğinde ücretlerde ve sosyal haklarda önemli artışların yanında, iş güvencesini de barındırıyor. Sözleşme kapsamında en düşük ücret alacak personel (Yıllık verilen Bayram, Öğrenim, Yakacak, Giyim yardımları hariç) 7.504,32 TL maaş alacak. Maaşlar ortalama %41,09 oranında artırılırken ek kazançlardan yakacak yardımı ortalama % 333 artırıldı.  Ramazan ve Kurban Bayram yardımları %45,1 Mayıs işçi bayramı yardımı %40, Öğrenim yardımları %70 ve diğer sosyal yardımlar ortalama %41,09 oranında arttırıldı. Aynı zamanda Daimi İşçilerde de 2022 Şubat ayında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinde bulunan % 12’lik artış ek protokol yapılarak %41,09’a yükseltildi. 

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu “emekçi kardeşlerimizi enflasyona ezdirmedik” diyerek “Yılbaşında personel şirketimizin maaşlarını ek protokolle asgari ücrete getirmemiz gerekiyordu, yani 4.253 TL. Bu paranın günlük karşılığı 166 lira. Biz bunu yapabilirdik, ama biz dedik ki işçimizi ezdirmeyiz. Bu parayı kabul etmiyoruz, biz 4.500 lira verdik, en düşük 185 TL yaptık, yani fazla verdik.  Benim işçiden sakındığım yok, imkân olsa  %100 vereceğiz ama birde %30- 40 hesaplar var kesin hesaba göre. Daimi işçi yemek parası 35 TL. Personeli de şimdi 35 TL getiriyoruz. Personel şirketinde yakıt aylık 150 TL, daimi işçiler yılda 6.000 TL alıyormuş. Personel şirketi çalışanlarımızda artık 6.000 TL alacak. Ama bu parayı Aralık, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında 5 kez 1200 TL olarak ödeyeceğiz. Yani yakacağın en lazım olduğu, gaz elektrik faturasının kapıya dayandığı kış aylarında. Bazı olmayanları da ekledik. 

Biz yılbaşında vermemize rağmen şu an aldığınız yevmiyeye devlet memurlarına devletin verdiği % 41'i veriyorum. 262 TL yevmiye. Şu anda çevrede hiçbir yerde yok. % 41 zammı çocuk, giyim, kıdem, vasıflı kıdemde de aynı şekilde uygulayacağız %41 oranında. Bunu verirken 185 TL olan 4.500’ün üstüne veriyoruz. Yani Bozüyük Belediyesi’nde çalışan arkadaşlar 262 TL günlük yevmiye alacaklar. Ayrıca daimi çalışanlarımız var, daimi işçilerimiz var onların Temmuz da aldıkları %12'yi % 41'e tamamladık. Yani bakın bütün işçilerimize enflasyon farkını devlet memuruna veren merkezi hükümetimizin verdiği oranı tüm işçilerimize uyguladık arkadaşlar bu hesabı yaparken kılı kırk yarmamız gerekiyordu sınırı aşmamak için ama bunu yapabildik. Benim istediğim şu arkadaşlar, ben belediye başkanı olarak işçime verebileceğim her şeyi vermeye çalışıyorum. Ayrıca asgari ücrete gelen zam oranını yılbaşında sözleşmelerde dikkate alacağız. Devlet ne kadar zam yaparsa yılbaşında bunun yüzde 5 fazlasını uygulayacağız.” dedi. 

Başkan Bakkalcıoğlu’nun ardından konuşan Belediye-İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak toplu iş sözleşmesinin hayırlı olması temennisinde bulunarak “Toplu İş Sözleşmesi sürecinde temsilci arkadaşlar ve başkanımızla birlikte çalışmalarımızda hakikaten kılı kırk yararak bir süreç yaşadık. Burada yılbaşındaki ücretlerin asgari ücrete denkleşmesi gerekirken onun üzerinde bir zam vermesi zaten Belediye Başkanımızın işçiye ve emeğe bakış açısını bu noktada göstermiş oldu. Bunun devamında da zaten bugünkü toplu iş sözleşmesinde de %40’a dayanacak şekilde en son noktasına kadar iyi niyet göstergesini fazlasıyla göstermiş bulundu. Ben bundan dolayı Başkanımıza sendikam adına, şahsım adına ve bütün emekçi arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum. Belediyemize, çalışan arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum. Şimdi güzel bir sözleşme yapıyoruz. Herkes, işçi istedi, işveren daha gereğinin fazlasını verdi ama 2 ay sonra her şey 4 katına çıkıyor. Şimdi burada bu rakamı isteyen işçi mi suçlu? Çalışan arkadaşların bir tık daha beklentisinden yukarısını veren Belediye Başkanımız mı suçlu? Bu noktada aslında bu ülkeyi yönetenlerin sorgulanması gereken yerlerde var. O yüzden her konuda geniş çaplı düşünerek bu sıkıntının ta nerden geldiğini görebilmek gerekiyor. Yukarıdan su bulanık aktığı sürece biz alttan ne kadar temizlersek temizleyelim o yukarıdaki bulanıklık hep akıyor. O yüzden tepeden bulanık akan pınarın başını temizlemek gerekiyor ki biz yaptığımız sözleşmelerde yarın ne olacak? Asgari ücrette mi kalacağız? Noktasına gelmememiz lazım.” dedi. 

            Yapılan sözleşme ve ek protokol nedeniyle memnuniyetlerini dile getiren işçiler de Başkan Bakkalcıoğlu’na teşekkür ettiler.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.