''Yanık şehir ile yeni Bilecik birleştirilecek''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Bilecik'e geldi.

''Yanık şehir ile yeni Bilecik birleştirilecek''
07 Şubat 2021 Pazar 12:30

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Bilecik'e geldi.
 
Bilecik Valiliğini ziyaretinde Vali Bilal Şentürk, Milletvekili Selim Yağcı, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Muzaffer Sandal ve İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal ile ilgililer karşıladı.
 
Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Kurum, Bakan Yardımcıları Mehmet Emin Birpınar ve Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Bakanlık Genel Müdürleri ve beraberindekiler, Vali Şentürk ile bir süre görüştü. 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum Başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda Vali Şentürk, Milletvekili Yağcı ile ilgililerin katılımıyla gerçekleştirilen ''Bilecik İl Değerlendirme'' toplantısının ardından Şeyh Edebali Türbesini ziyaret etti. 
 
Osmanlı Padişahları Tarih Şeridini de gezen Bakan Kurum, burada yaptığı açıklamada, tarihi, kültürü ve medeniyetiyle vatan toprağının en güzel hissedildiği Bilecik'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Bakanlık olarak, hem tarihi ve kültürel değerleri korumak hem de Bilecik'i çok daha yukarı taşıyacak adımları atmak için istişarelerde bulunmak üzere kente geldiklerini ifade eden Bakan Kurum, şöyle konuştu: 
 
"Şeyh Edebali Türbesi ile başlayıp ki burasının bir kısmı arkeolojik sit alanı, bir kısmı da doğal sit alanı. Buradan başlayıp Çakırpınar Köprüsü'ne kadar yaklaşık 2,7 kilometrelik alanda, 250 bin metrekarelik alanı Bilecik'e bir millet bahçesi olarak kazandırıyoruz. Bu çerçevede, bu alanın tamamını koruma altına alarak, hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade etmeden, tarihi, kültürü, o medeniyeti, ruhu hissedebilmek adına vatandaşların, tarihi mekanları net bir şekilde izleyip görebilecekleri yürüyüş yollarıyla, dinlenme alanlarıyla çok önemli bir millet bahçesini Bilecik'e kazandıracağız. İmalatı Toplu Konuta İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yapıp Bilecikli vatandaşlara teslim edecek."
 
Bilecik'in 1. dereceden deprem bölgesi olduğunu anımsatan Bakan Kurum, "Bilecik merkezde, İstiklal ve Selöz mahallelerinin hemen yanındaki 573 bin metrekarelik alanı rezerv yapı alanı ilan edeceğiz. Buraya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehrin içinde dönüşmesi gereken, acilen deprem riski altında olup da daha sağlam, güvenli yere geçmesi gereken konutlara ilişkin TOKİ eliyle rezerv konutlar üretecek. İlk etapta burada 500 rezerv konut üreteceğiz." dedi. 
 
Bakan Kurum, etaplar halinde şehrin içinde kalmış tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak projeler gerçekleştirileceğini, vatandaşları mağdur etmeden, onların rızası çerçevesinde dönüşüm sürecini yürüteceklerini belirterek, şunları kaydetti:
 
"Cumhuriyet Meydanı'nda da düzenlemeler yapılacak. Hedefimiz, 30 bin metrekarelik bir alan. Şehrin içindeki sürdürülebilirliği sağlamak için Şeyh Edebali Türbesi ile başlayıp jandarma ve özel idare alanlarının da içinde bulunduğu alanları şehrin gelişimine uygun şekilde planlıyoruz. Gerek millet bahçesi gerek kamu binalarının yapımı noktasında bu alanları kullanmak ve şehrin gelişimine katkı sağlayacak yerleşim alanlarını oluşturmak suretiyle inşallah yeni Bilecik'in inşasını atalarımızın torunları olarak, hep birlikte yapmak istiyoruz. Millet bahçesini yapacağız ki Cumhuriyet Meydanı'ndaki kamu binalarının da taşınmasıyla 30 bin metrekarelik alanda sadece eski valiliğin kalacağı, etrafında meydan düzenlemesi, vatandaşların, gençlerin, kadınların, çocukların bu alanda dinlenebileceği alanların olduğu bir projeyi Bilecik'e kazandıracağız."
 
Söğüt ilçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca gerçekleştirilecek "Oba Kent Projesi" hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Bu projenin yapımı için hazine mülkiyetindeki 74 bin metrekarelik alanın tahsisini gerçekleştirdik. Yine Söğüt'e gelen vatandaşların oradaki tarihi mekanlardan faydalanabilmesi, orada vakit geçirebilmesi adına bir millet bahçesini de yapacağız. Yaklaşık 70 bin metrekarelik alanda, Bakanlığımızın vereceği 2 milyon lira hibe desteğiyle İl Özel İdaresi tarafından millet bahçesi yapılacak." diye konuştu. 
 
Kentte bütüncül bir çalışma yapılacağını anlatan Bakan Kurum, "Vizyonumuz, eski Bilecik ile yeni Bilecik'i birleştirmek. Vadiden başlayıp yeni Bilecik'e bir gönül köprüsü kurmak ve bu köprü sayesinde iki şehri birbirine kenetleyip yeni yerleşim noktasında, rezerv alanda, hazine mülkiyetindeki alanlarda, kamu binalarının inşasını gerçekleştirmektir." ifadesinde bulundu. 
 
Bakan Kurum, Bilecik Belediyesi ve İller Bankası Genel Müdürlüğü ile atık sulara ilişkin yaklaşık 26 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirileceğini, vadiye bırakılan atık suların bertarafı için atık su arıtma tesisinin ihya edileceğini kaydetti. 
 
''Millet bahçesi'' projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nın da Bakan Kurum, Vali Şentürk ve Milletvekili Yağcı ile birlikte incelemelerde bulundu. 
 
Osmaneli ilçesindeki TAYRAŞ Baz Yağ Rafinerisi'nde de incelemede bulunan Bakan Kurum ve Vali Şentürk, Tayraş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Afşin'den bilgi aldı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, burada yaptığı açıklamada da  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi'ne büyük önem verdiklerini söyledi.
 
Sıfır Atık Projesi'ni bir çatı proje olarak gördüklerini belirten Bakan Kurum, şu bilgilere yer verdi:
 
"Biz çevremizi doğamızı kirletecek, bu noktada geri dönüşümümüzü artıracak her projeyi sıfır atık çatısı altında yapmaya gayret gösteriyoruz. Bugün de gezdiğimiz tesis ülkemizdeki atık yağlardan katma değeri daha fazla değerli olan yağ üretimine ilişkin çok önemli bir tesis. Avrupa'nın en büyük ikinci tesisi konumunda. Yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırımla Bilecik'e ve ülkemize kazandırılmış bir tesis. Hazırlanan yönetmelikle 5 bin 300 atık yağ toplayan tesisi kontrol altına aldık. Ülkedeki atık yağ geri dönüşüm oranını yüzde 10'a geldi. Türkiye'de tüketilen atık yağların dönüşümünü yüzde 90-95'lere kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Tesisimiz dışa bağımlılığı da azaltacak. Bu anlamda 500 milyon dolarlık bir ithalatımız söz konusu. O ithalatı da burada sıfıra indirecek ve artık ülkemizden ihracat yapacağımız bir konuma getiriyoruz. Arkadaşların burada baz 2 dediği, kalite olarak da gerçekten çok kaliteli geri dönüşümden üretildiği için de daha fazla katma değeri olan yağın üretimini bu tesisimizde yapıyor olacağız. Bu sayede hem cari açığımıza hem de bölgenin istihdamına, kalkınmasına katkı sağlayacak bu tesis Bilecik'imize ve ülkemize hayırlı olsun." 
 
Bakan Kurum, Vali Şentürk ve beraberindekilerle Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret ederek, alp kıyafetli askerlerin ''saygı nöbeti'' değişimini izledi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.