ESKİŞEHİR'DE KADIN MUHTAR NUREN KAHRAMAN

Eskişehir'de Söğüt'lü bir kadın muhtar Nuren Kahraman, 20 yıldan sonra mahallesinde değişimi gerçekleştiren başarılı bir muhtar olarak görev yapıyor.

ESKİŞEHİR'DE KADIN MUHTAR NUREN KAHRAMAN
15 Mart 2012 Perşembe 20:20

 "Eskişehir'in kadın muhtarlarından Şirintepe Mahalle Muhtarı Nuren Kahraman, Şirintepe Mahallesi'ni ve kendi muhtarlık döneminin nasıl geçtiğini anlattı."
 
 
Şirintepe mahallesi hakkında bilgi alabilir miyiz? 
Şirintepe Mahallesi doğuda Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nden başlayıp batıda Bursa yolu Zincirli Kuyu Mahallesi’ne kadar olan 42 bin civarında sahip nüfusa sahip Tepebaşı ilçesinin en büyük en büyük, Eskişehir’inde 2. büyük mahallesidir. Mahallemiz ağırlıklı olarak orta ve alt gelir grubundan insanlardan oluşmaktadır. Bunun yanında mahallemizde ikamet eden üniversite öğrencileri de bulunmaktadır.Bu kadar büyük bir mahallede kadın muhtar olmak nasıl bir duygu? Böyle bir mahallede muhtar olmak hele kadın bir muhtar olmak bana çok bir sorumluluk ve özverili bir çalışma yüklemektedir. Bu çalışma süresince en büyük desteği eşimden, ailemden ve tabi ki Şirintepe’nin değerli sakinlerinden görmekteyim. Bu destekleri için teşekkür ederim. Onların içinde onlardan biri olmak bana gönül rahatlığı veriyor. Bu nedenle muhtarlık görevinin kutsal ulvi ve fedakârlık isteyen bir hizmet bir görev olduğuna inanıyorum. Bunun huzuru ve mutluluğunu hangi meslekte bulabilirsiniz ki?
Muhtarlığınızla birlikte mahallede neler değişti?
2009 yılı seçimleriyle göreve geldiğimde mahallenin bir kısmının alt yapı ve yerleşim olarak bazı sorunları vardı. Yazın toz kışın çamur olan sokaklarımız Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’ın yakın ilgisiyle 2009 sonunda bitirilmiştir. Asfaltsız sokaklarımız kalmamıştır. Mahallemizde belde evi yoktu, şu anda belediyemizce bir mekân kiralanarak belde evine dönüştürülme çalışmaları başlatılmıştır. En kısa sürede belde evinin hizmete girmesini bekliyoruz, bu sayede mahallemizin kadınları burada edindikleri beceriler ile aile bütçelerine katkıda bulunması sağlanacak. Maalesef kentleşmenin getirdiği en büyük sorunlardan biri olarak komşuluk ilişkilerinin zayıflaması insanların bencilleşmesi az da olsa mahallemizi etkilemeye başlamıştır. Bun engellemek ve kuvvetli komşuluk ilişkilerini tekrar geliştirmek için mahallemizde muhtarlığımız aracılığı ile çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz.
Ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz?
İlki muhtarlık önünde düzenlediğimiz paylaşma yardımlaşma dayanışma etkinliğimiz. Bu etkinliğimizde artık kullanmadığımız ama giyilebilecek vaziyette olan giysilerimizi burada toplayarak beğenen ihtiyacı olan vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Burada önemli olan şey bizim ihtiyacımız olmaya, kullanmadığımız bir şey başka birinin ihtiyacını karşılayabiliyor. Hoş olan yanı ise insanlarımızı rencide etmeden bir şenlik havasında 
bu paylaşımın gerçekleştirilmesidir.İkincisi ise her yıl mayıs ayında yapmayı gelenek haline getirdiğimiz anneler günü etkinliği. Sadece anneleri de 
çocuklarını da bu etkinliğin içine dahil ediyoruz. Mahallemiz ve civar mahallelerdeki okullarla irtibata geçip, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gösteri yapan sınıflardan birer tane göndermelerini istiyoruz etkinliğimize. Bu sene 8 tane okul bize öğrencilerini gönderdi. Çocuklar anneler günün de annelerinin önünde gösterilerini sergilediler. Gösteriye kalan her okuldan iki öğrenciye ve annelerine çeşitli hediyeler 
veriyoruz. Hediyeleri mahalle esnaflarımız veriyorlar. Mahalle sanatçılarımız ve müzik gruplarımızda bu etkinliğe destek veriyorlar. Etkinliğimize mahallemizdeki gençlerde yardım ediyorlar. Bunların hepsi gönüllü olarak ve maddi bir karşılık beklenilmeden yapılıyor.Mahallemizin geleceği olan mahallemizi geleceğe taşıyan çocuklarımız içinde bir etkinliğimiz var. Onlar içinde oyuncak paylaşımı yapıyoruz. Mahallemizin ileri gelenlerinin de desteği ile alınan ve toplanan oyuncakları çocuklarla paylaşıyoruz. Mutluluklarını anlatmak imkânsız.
Mahallenin ihtiyaçları ve sıkıntıları neler? Bunları gidermek için neler yapıyorsunuz?
Mahallemizin sıkıntıları elbette var. Mahallemizdeki yaşlıların emekli maaşlarını çekebilecekleri bir ATM cihazı yok. Bunun için de bir bankaya yazılı olarak başvuruda bulunduk. Ayrıca mobil su kartı dolum aracının haftada bir kez mahallemize hizmet vermesi için ESKİ’den talebimiz oldu. Posta hizmetleri içinde mahallemize bir şube açılmasını istiyoruz. Bu konuda da girişimlerimiz olacak.
Yaptığınız etkinlikler dışında mahalleli ile bir araya geldiğiniz oluyor mu?
Mahalle sakinlerimizin önemli günlerinde yanlarında olmaya çalışıyoruz. Cenazelerde taziye ziyaretlerinde bulunuyoruz, acılarını paylaşıyorum, asker uğurlamasında, sünnet düğünlerinde, düğünlerine giderek mutluluklarını paylaşıyorum.


http://www.kadininsesigazetesi.com 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.